{month}
{day}

FIDE PwD SAKKOLIMPIA – TOP 10-BEN MAGYAR SAKK CSAPAT!

FIDE PwD SAKKOLIMPIA – TOP 10-BEN MAGYAR SAKK CSAPAT!

2023 február 4-én este Belgrádban véget ért a fogyatékossággal élők első Sakkolimpiája.
Négy földrész 26 csapata részvételével lebonyolított versenyen a magyar csapat, azonos pontszámmal, holtversenyben a 7-9 helyen végzett. Ám a sakk matematikája nem ismeri a holtversenyt, így végül a 9. helyre rangsorolták csapatunkat, ami a mezőnyt látva, így első nekifutásra, nagyon jó eredmény. Főleg annak fényében, hogy ilyen összeállítású, hallás-, látás- és mozgássérült sakkozókból összeállított nemzeti válogatott még nem volt a hazai sakksportban. A felkészülési időről már nem is beszélve. Jó érzés látni ezt a TOP 10 listát, és nagy gratuláció a csapatnak!

A csapat tagjai voltak:

• Ács Gábor, a Sajószentpéteri Sakk és Szabadidő Sportegyesület mozgássérült sakkozója
• Máté Balász, a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club Nonprofit Közhasznú Kft hallássérült sakkozója
• Paál András, az Andornaktálya SE mozgássérült sakkozója
• Paál Attila, az Egri Vasas SE mozgássérült sakkozója
• Zámbó Zoltán, a DVTK Sakk Szakosztály látássérült sakkozója

A sikeres szereplés kulcsembere Varga Zoltán nagymester is, aki egyben volt szövetségi kapitány, személyes segítő és tréner.
Talán kellett a Magyar Sakkszövetség és annak Parasakk Bizottsága, valamint a FODISZ együttműködő munkája, támogatása, hite abban, hogy a fogyatékossággal élők sakk sportága is sikeres lehet, újabb lehetőséget teremtve számukra.

Köszönjük Mészáros Andrásnak, a MSSZ Parasakk Bizottsága tagjának az előkészítésben való segítő munkáját, és Kapás Róbertnek, az MSSZ főtitkárának, hogy segít, önzetlenül dolgozik azon, hogy a fogyatékossággal élők sakk sportága folyamatosan fejlődjön, lehetőséget teremtsen azok számára, akiknek ez a sportág áll közel a szívükhöz, itt szeretnénk megmutatni tehetségüket, tudásukat.

Galéria